A A A

Oldaltartalom

Az elmúlt néhány év energetikai eseményei arra tanítják a döntéshozókat, az ipari felhasználókat és a lakosságot, hogy olyan világban élünk, amely hajlamos a volatilitásra, bizonytalanságra, összetettségre és sérülékenységre. Ezeket együttesen VUCA (azaz volatility, uncertainty, complexity, and ambiguity) néven emlegeti az energiaszakma.

Elolvasom

A SolarPower Europe új jelentése szerint 2022-re közel 50 százalékkal nőtt a napenergia piaca Európában. A jelentésből kiderül, hogy az EU-ban idén rekordot jelentő 41,4 GW napenergia-mennyiséget telepítettek, ami 12,4 millió háztartás energiaellátásának felel meg. Ez 47 százalékos növekedés a 2021-ben telepített 28,1 GW-hoz képest.

Elolvasom

A rezsinövekedés miatti aggodalom miatt a magyarok az elmúlt hetekben egyszerűen lerohanták a napelem-telepítő cégeket. A piac az utóbbi időben már eleve épp csak képes volt kielégíteni az igényeket, amióta azonban a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges megszüntetését, érthető módon hirtelen tömegek szeretnének napelemet tenni a házuk tetejére – lehetőleg azonnal, vagy legalábbis nagyon rövid idő alatt. A potenciális vevői igény így most sokszorosa a piac szolgáltatási kapacitásának.

Elolvasom

Úgy harcol energiafüggetlenségért a kormány, hogy közben azzal, hogy megtiltja a napelemek visszatáplálását és akkumulátorok telepítését írja elő, elképesztően megdrágítja, és így nagyon nehezen megtérülő beruházássá teszi a lakossági napelemek építését. A szakmai szervezetek Palkovics Lászlóhoz fordultak – az, hogy a kormány hajlandó-e őket meghallani, néhány napon belül ki fog derülni.

Elolvasom

Az IMF sürgette az európai kormányokat, hogy az emelkedő energiaköltségeket hárítsák át a fogyasztókra az "energiatakarékosság" és a környezetbarátabb energiaforrásokra való áttérés ösztönzése érdekében, a szegényebb háztartások védelme mellett, írja a Financial Times.

Elolvasom

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required
Felhasználási feltételek