A A A

Napelemes sajtószemle

Despite being one of the easiest and most accessible methods of gathering renewable energy, solar panels are unable to perform well in many spots of the world and in non-ideal weather conditions. In space, however, the effectiveness of solar panels increases significantly, prompting their wide use to power satellites and other spacecraft.

Read

The U.S. Air Force demonstrated a key energy technology late last month that could one day provide unlimited power to our military forces, and which has clear applications in the civilian sector. Specifically, it showed off a new "sandwich tile"that converts solar energy collected in space into radio frequency (RF) energy. 

Read

As part of the new Guidelines on State Aid for Climate, Environmental Protection and Energy (CEEAG), endorsed by the EC this week, EU member states will be able to hold technology-specific auctions and support any technology delivering carbon reductions, using tools such as contracts for difference.

Read

A brüsszeli testület közölte: konzultációkat indított az Unió egyes nukleáris és gázipari tevékenységekre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló kiegészítő jogszabálya szövegtervezetéről. A konzultációt az indokolja, hogy tudományos szakvélemények szerint a földgáz és az atomenergia segítheti a tagállamokat a megújuló energiaforrásokra történő átállás során.

Elolvasom

Bár a lakosság a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzi az elszálló energiaárakat, az ipari termelői árak komolyan elszálltak - ez pedig nem hagyhatja érintetlenül a pénztárcánkat sem. Az energiaiparban az 50 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke a belföldi értékesítésnél, az exportértékesítésben több mint 200 százalékos áremelkedést mért a KSH.

Elolvasom

Tételesen az energiahatékonyság (37%) és a megújuló energiatermelésre való átállás (32%) a két leginkább domináns faktor, ezt követi a szén-dioxid elnyelő technológia széleskörű használata (9%) és az üzemanyag váltás (8%) a 2050-ig tartó rögös úton. Az ügynökség szerint az energia hatékonyabb felhasználásának 3 fő területén tudnánk érdemi károsanyagot “megspórolni” ez idő alatt, ezek rendre a szállítási szektor (38%), az épület szigetelés és gépészet (33%), valamint az ipar (29%).

Elolvasom

A társasági adó rendszere 2017-től az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményével bővült – emlékeztetett az Írisz Office. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most közzétette az ezen kedvezménnyel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatait, ezzel is segítve az adózókat a helyes jogalkalmazásban.

Elolvasom

A koronavírus járvány következtében sérült gyártási és szállítási láncok a tavalyi év második felére rég nem látott helyzetet okozott: 15-20 százalékkal emelkedett a napelemek ára. A folyamat azonban nem volt hosszú életű, az egyik meghatározó kínai gyártó ismét árcsökkentést jelentett be, és azzal számol, hogy ez az irány egész évben fenntartható marad.

Elolvasom

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required
Felhasználási feltételek