A A A

Napelemes sajtószemle

A beszélgetések után elhangzott hallgatói vélemények alapvetően a hitetlenségről szólnak: az elemző csupán az ördögöt festi a falra, nem megalapozott a véleménye, nem veszi figyelembe a tények egy részét. Ha lesz fegyverszünet és béke – ami belátható időn belül létrejön Oroszország és Ukrajna között –, hamar helyreállnak a kelet-nyugati kapcsolatok, és gyorsan visszatérünk a régi kerékvágásba. Egyébként is, Magyarország kimarad ebből a háborúból, nekünk ehhez semmi közünk. Mi csupán megfelelő áron szeretnénk orosz földgázhoz, kőolajhoz, dúsított uránhoz hozzájutni. Hagyjanak békén bennünket az ukránok szenvedéseivel vagy az egyéb geopolitikai megfontolásokkal!

Elolvasom

Szakmai fórumot rendezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a társasházak felületein telepíthető napelemes rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről. A hatályos szabályozás bemutatása mellett a kialakítandó új társasházi villamosenergia-termelési modell mérési-elszámolási koncepciójáról is hallhattak a fórum résztvevői.

Elolvasom

Drasztikus változással szembesülnek azok az ingatlantulajdonosok, akik november 1-jét követően kezdeményezik napelemes rendszer telepítését az otthonukra. A kormány ugyanis ideiglenesen felfüggesztette számukra a visszatáplálás lehetőségét, így a megtermelt feleslegüket nem tudják eladni az áramszolgáltatónak.

Elolvasom

A magyar kormány úgy ítélte meg, hogy a meglévő hálózati kapacitások és a kisszámú kiegyenlítő rendszerek miatt nem engedi a továbbiakban a napelemes rendszereket a hálózatra csatlakozni. A helyzet feloldásához akár évekre is szükség lehet, pedig, mint az alábbi példa is jelzi: a szűkké vált energetikai keresztmetszetet gyorsan és egyszerűen kezelhető.

Elolvasom 

Miközben továbbra sem tudják a háztartások, hogy mikortól táplálhatják vissza a hálózatba a napelemmel termelt energiájukat, nem csökkent az érdeklődés az alternatív energiaforrás iránt. Becslések szerint 200 ezer háztartás várakozik valamilyen napelemes rendszer telepítésére. Az érintett cégek kijelentették, hogy nem rajtuk múlik, ha nem tudják elkezdeni a kivitelezést. Az ATV Híradójának riportja.

Elolvasom

A 240 milliárd forintot ostromolja az az összeg, amelyet a villamosenergia-elosztó hálózatok üzemeltetői elsősorban a napelemek hálózati csatlakozása érdekében fejlesztésre fordítanak a következő években.

Elolvasom

The International Energy Agency (IEA) has published its “World Energy Outlook 2022” report. It expects the energy crisis triggered by Russia’s invasion of Ukraine to accelerate the global energy transition.

Read

The war in Ukraine has been a wake-up call for Europe’s energy needs, to say the least. Even though Europe has been aggressive in its expansion of solar power due to increased renewable energy ambitions and lower cost, much more can be done. The need to reduce dependence on Russian gas for energy has become more prominent since the war began in Ukraine. According to the Low Emissions Scenario 2022 by Statkraft, Europe is now on track to have significantly more solar power by 2030 than expected as a result of this.

Read

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required
Felhasználási feltételek